Kadáfi, Kresťania alebo aby sme neskončili ako Moliérova Elvíra

Publié le par Lubomir JANCOK

Princ diplomatov, Charles-Maurice de Talleyrand, tvrdil pred dvesto rokmi, že politik a štátnik ľudu vždy vysvetlí iné dôvody ako tie, za ktoré v skutočnosti bojuje. Hľadajme  sens caché (skrytý zmysel, význam), povedal by klasik súčasnosti. Odchádzajúc zo zámku vo Versailles (áno, z tej excelentnej výstavy, ktorú som už rozpitval v predchádzajúcom článku a vypočul ma i princ Sixte de Bourbon-Parme, potomok Ľudovíta XIV.), si všimnete, že hlavným sponzorom výstavy Japonca Murakamiho je Doha Qatar v rámci kultúrneho roka Qatar. V Louvri zas teraz robia nové priestory pre islamskú kultúru. Veru tak, už som na to dlhšie čakal, je nemysliteľné, aby milióny turistov utekalo za slečnou Lízou - Mona Lízou, do priestorov plných kresťanského umenia. Pri vstupe do týchto priestorov je dnes krásna reklama: Islam 2012. A čo tak niečo spraviť aj na zámku v Amboise, kde je hrobka da Vinciho?  Je totiž v kaplnke sv. Huberta.  

     Viac nám k tomu povie sám pán Kadáfi, ktorý sa pred pár dňami vyjadril v Paris Match. Žurnalistka sa pýta : 

je pravda, že počas poslednej návštevy v Taliansku minulý mesiac ste sa vyjadrili v duchu, že 
Európa sa musí konvertovať na Islam?

Odpovedá Kadáfi :

Nie, musím tento bod objasniť. V Ríme som sa stretol so stovkami žien, ktoré sa chceli viac dozvedieť o Islame...počas tohto stretnutia sa ma jedna z nich spýtala na môj názor k vstupu Turecka do EÚ. Moja odpoveď bola nasledovná : Ako viete, Turecko je moslimská krajina so 75-timi miliónmi moslimov. Ak pridáme populácie Albánska, Bosny a Kosova, a všetky islamské komunity ostatných európskych krajín – ktoré  počítame v miliónoch – plus Európania konvertovaní na Islam, ktorých počet sa stále zvyšuje, plus starnutie populácie a fakt, že počet Kresťanov má tendenciu stagnovať, javí sa mne osobne jasné, že v budúcnosti Európa nebude tým, čím je dnes. Tak toto som povedal. A stojím si za tým, podpíšem! Ak sa pozrieme na tieto objektívne fakty, presne to sa udeje. Neviem prečo moje slová deformovali. Nikdy som nepovedal, že Európa by sa mala konvertovať na Islam.

Úžasná a výstižná odpoveď vodcu Líbye. Stáva sa z neho diplomat posledné obdobie. Kolegov poučuje, že síce majú pravdu v otázkach Islamu, nemôžu také prísne vyjadrenia predniesť na medzinárodnom poli (napríklad vyjadrenie Ahmadínedžáda na pôde OSN o Islame ako o najdokonalejšom náboženstve). Líbyjský vodca, posadnutý odhadom, že za 50 rokov už nebude v Líbyi pitnej vody, zabezpečuje technológie na odsoľnatenie morskej vody cez civilný jadrový reaktor. Spoluprácou s krajinami doteraz neakceptovateľnými (Taliansko, Francúzsko...) si tak vybral stratégiu pokojného infiltrovania - fintu trójskeho kôňa všetci poznáte. O Európe nehovorí, že by sa mala konvertovať na Islam, „len“ hovorí, že všetko k tomu smeruje (teší sa z toho, ale nepovie to)

 

foto: st-ambroise.org

1croix en montagne

Cesty kresťanské ťažšie a ťažšie každým rokom, ale stále priechodné. 
 

Nedávno som bol na prednáške pri burgundskom Dijone od majstra belgičana Johana Bourlarda. Islamológ s odvážnymi výkladmi. Cieľom operácie bolo odhalenie správneho prístupu Kresťanov k moslimskému svetu (ľudia, lobby, komunity a pod.). K Moslimom je nevyhnutné sa ukázať silný, autoritatívny (nie ponižujúci), budú Vás rešpektovať. Ak pocítia, že ste zhovievavý od začiatku, pokúsia sa Vás dominovať. Dozvedáme sa z jeho úst, že  všimnite si, že Moslimovia v minulosti nechodili do krajín, kde nemohli dominovať. Môžeme si taktiež všimnúť, že už v Bruseli je dnes 1/3 (od 18 rokov vyššie) Moslimov, TOP 10 najobľúbenejších mien to prezrádza : 7 z 10 je arabského pôvodu, stačí sa ísť pozrieť pred materskú škôlku, keď deti vychádzajú. A vyzýva nebáť sa brániť rázne svoje postoje, pretože druhá strana s tým problém nemá : „Keď idete do Mekky, na ceste sa objavia dve tabule : smer pre Moslimov a smer pre Nemoslimov (teda tých nečistých). Predstavte si, že by Kresťania mali do Betlehema dve značky : Kresťania a Nekresťania“. 

      Teraz úsmev zamrzne na tvári tým, ktorí karhali Palka s Mikloškom, keď počas volieb do európskeho parlamentu na bilbordoch hlásali Alebo bude Európa kresťanská alebo nebude! Vnímali to niektorí ako radikalizmus. Kadáfi, otec piatich synov a autor puču z roku 1969, to odhaľuje z druhého brehu rieky! A tým v podstate nám Kresťanom i pomáha. Bdieť a reagovať!  Obe dnes tak nevyhnuté priam čnosti. Inak dopadneme ako Moliérova Elvíra, ktorá odhalila falošné srdce svojho milenca a narieka :  ale k môjmu nešťastiu som ťa prehliadla príliš neskoro, lebo takéto poznanie mi môže poslúžiť už len k môjmu zúfalstvu.

 

 

Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
Commenter cet article