Príliš konzervatívne duo Nely a Kamila

Publié le par Lubomir JANCOK

Dojímavý výkon Nely Pociskovej a Kamila Mikulčíka na Eurovision Song Contest 2009. Sklamanie z rozhodnutia, analýza v širšom kontexte - diplomatický obraz Slovenska a činnosť nevýrazných zástupcov...

Keď tvrdím
príliš konzervatívne",  nie je to výčitka, ale kompliment. Vieme však, že i v živote je kompliment dvojsečnou zbraňou. Posúva vpred, lebo „pochválený je motivovaný", ale môže i nabúrať integritu osobnosti excesným namýšľaním si, ľudovo povedané „napršalo mu do nosa". A tak i tu, naša slušnosť bola dvojsečná. Navyše nevýraznosť slovenskej diplomacie ťahala misku váh smerom dole.

Srdce má svoje dôvody, ktoré rozum nepozná

          Výkon Nelky a Kamila sa mi javil príliš slušný na pomery toho, čo sa nosí. Žiadne natriasačky, 8 členné zoskupenie polonahých prezentérov pripomínajúcich mi akcie v Moulin Rouge alebo v Lido na Champs-Elysées po 23.00h. Každý Slovák aspoň so štipkou patriotizmu pocítil krivdu, smútok, bezmocnosť...odvoláme sa na slabé lobby, neúspešnú slovenskú diplomaciu, nedostatočnú prezentáciu. Malosť, samozrejme geografická, nás núti zamyslieť sa nad počtom hlasov, ktoré sme dostali! A najmä od koho? Možno nám aj chceli poslať hlas, ale pomýlili si nás so Slovinskom...a napokon, do akej miery mala záujem posunúť Slovensko porota a do akej miery nás pribrzdil malý počet hlasov od ľudí? To sa asi nedozvieme. Ako keď postulujete na niektoré prestížne svetové školy, všetko sa javí číro a po mesiacoch driny a úspešných kolách Vám povedia, že No! Non! Nie! Niet! Bez udania dôvodu! Keď Diderot hovoril : „srdce má svoje dôvody, ktoré rozum nepozná", tak i tu, porota má svoje dôvody, ktoré verejnosť nepozná.

 

www.stv.sk/eurosong 

Diplomatická činnosť pohodlnosti

          Zhodneme sa i v tom, že nie malú úlohu zohráva naša diplomatická činnosť v zahraničí. Keď som v roku 2007 v mojej takmer 80 stranovej diplomovke vo Francúzsku uvádzal, že obraz Slovenska sa v zahraničnej tlači s nástupom novej vlády zhoršil (analyzované boli Švajčiarsko, Belgicko, Luxembursko, Francúzsko v rokoch 2002-2007), tak dnes už len môžeme uvedený stav podčiarknúť.

             Pravicová vláda Dzurindo-kukanovcov, Palkovco-hrušovských a Bugárovcov sa aspoň usilovala dosadiť na posty veľvyslancov ľudí, ktorí neboli skúpi k svojmu úsiliu na vrcholovej úrovni, a najmä hovorili jazykom krajiny, do ktorej prišli. A tak sme mali napr. v Štrasburgu (Rada Európy) i v Paríži dynamických ľudí. Dopad?

          V priebehu mojej misie v Rade Európy som sedel pravidelne každú stredu medzi 47-mimi veľvyslancami členských krajín Rady Európy, ich poradcami a diplomatickým telesom. Pijeme kávu, v kuloároch každý pozná Slovensko, Španielsko, Rusko...Prečo? Výrazný reprezentant zapájajúci sa do debát, pôsobiaci aj mimo budovy = úžasná prezentácia krajiny. Každý vedel, že „pán X" tu je na vychádzke, pani „Y" v nútenej funkcii, lebo nič „lepšie" nebolo, ale pani  L" zo Slovenska tu maká, pán Z" podobne, preto si do nich ktokoľvek len tak nekopne, rešpektujú ich!

          Ak však pán premiér vyšle zástupcov, ktorí neovládajú jazyk krajiny, do ktorej idú, sú to vyhodené peniaze zo štátnej kasy, a pijánko pobyt pre nášho zástupcu i jeho blízkych. Žiadne výsledky, ale vyumelkované štatistiky, fotogalérie a pod. Platí pravidlo: lepšie vyslať Jozefa Nekompetentného, ale Verného ako Jozefa Kompetentného, ale Neistého so sympatiami ku strane! Voilà!

Ísť vpred aj keď to je hore kopcom

          Mladí sa preto nesmú vzdávať, nenechať sa znechutiť inerciou a pochmúrnymi tvárami našej Excelencie Nereprezentatívnosti a musíme poukazovať na inú cestu, cestu odvahy a vlastného príkladu aj keď v menších rozmeroch.

www.aktuality.sk

          Naša Nela a Kamil odviedli úžasný výkon, ale boli ako nové auto z automobilky, ktoré nafotia pred chatrčou, a pritom iné sa žiada: lúka alebo skaly, krásna príroda, výrazný dekór, vyblýskanosť pozadia, pastva pre oči. Krásne auto, krásne pozadie, krásny výsledok. Bohužial, v ich kompetencii a dosahu bolo zabezpečit iba to prvé a úlohu si dokonale splnili!

My musíme vyjsť z tieňov nástrah a slov, srdce daj, nezúfaj a leť tmou...

 

lj

Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
Commenter cet article