A tak stále dokola...slovensko-maďarský kolotoč

Publié le par Lubomir JANCOK

Doma víťazstvo, vonku prehra! Ten, kto sa pohybuje na medzinárodnej scéne, nespochybní kontinuálne prehry na zahraničnej šachovnici v otázke slovensko-maďarských vzťahov. Tak opäť udrelo maďarské lobby a maďarská diplomacia...alebo ani nemusela udierať, stačí nečinnosť, apatia a slabé nasadenie slovenskej zahraničnej obce a vždy výjdeme v tlači ako porazení.

     Ťažké až bolestné čítanie. Od švajčiarskej, cez belgickú, francúzsku tlač po anglofónne periodiká, médiá svetového formátu...všetci sa krásne chopili nášho zákazu vstúpiť maďarskému prezidentovi na našu pôdu. Úmyselne píšem s odstupom času, lebo som spätne analyzoval fóra, články a reakcie. Stačí si pozrieť BBC, France 24, Le Monde...

     „Slováci zakázali maďarskému prezidentovi vstup na slovenskú pôdu“ (Le Monde), „Veto slovenského premiéra pre maďarského prezidenta“............

 V TV sa mihajú zábery pochodovania maďarského prezidenta po moste a zastávka! Prehlásenie, odchod. Persona non grata. Slovensko je xenofóbne, rasistické, porušuje zmluvy...bolestivé čítanie, ušné laloky trpia ešte viac. V niektorých pozitívnych prípadoch pripomenú, že dátum bol nevhodne zvolený, ukážu obrázky zo 68-ho a bodka.

 

     Napokon v nemalom počte článkov pripomenú, že od roku 2006 sa premiér spojil s rasistickou, xenofóbnou a nacionalistickou stranou – SNS. Áno, taký je už obraz tejto strany v zahraničí a to niekoľko rokov!

     Voilà. Nie sme rasisti, cudzinci oceňujú našu pohostinnosť, vrúcnosť, otvorenosť...vidia a cítia ju lepšie ako my. Pár článkov, pár video záberov a sme opäť spochybnení. Palko sa nemýli keď tvrdí, že šéf národniarov v podstate stále nabíja kanón maďarského vojska v náš neprospech. V jeho prospech doma, ale v totálnu prehru v zahraničí.

 

Prečo tomu tak je ?

 

Dve chyby, jednu vidím vonku, druhú doma!

 

      Žurnalista z Le Mondu nemôže jednoducho napísať takýto nespravodlivý článok, priam odpad. BBC, France 24, iné telévízie, rádiá – Francúzsko, Anglicko a ďalší : načo plníte kasy vašich prestížnych žurnalistických škôl, keď zabúdate formovať odborníkov pre stredú Európu? Nemáte takých v televíziách, v novinách? Prečo neurobíte ako Le Figaro ? 2,3,4, vždy operatívnych a odborníkov, ktorí už viackrát prišli ku nám, stretli sa s ľudmi, politikmi, poznajú pomery! Nemáte na nich peniaze? Alebo ste schopní kvalitne písať iba o sebe ?

      Poďme domov:

A keď už napíše žurnalista článok, naši zástupcovia si musia pohovoriť s riaditeľom. Lepšie, ešte v čase aféry volajú do veľkých periodík...Nedávno som bol osobne na riaditeľstve Le Figaro privítaní najvyššími. Celkom vnímam procesy a mechanizmy fungovania kvality článkov o nás. Sú presne vyčlenení ľudia na danú oblasť, stačí byť prepojení na nich, informovať, zavolať, stretnúť sa! A nebudú písať bludy! Ale keď sme leniví, nečinní, a len chodievame oddychovať a spoznávať metropoly, do ktorých nás vyslal premiér za odmenu, nemáme šancu! Terénna diplomacia, terénne lobby! Od Londýna po Moskvu...koho tam vlastne posielajú ?!

     Od roku 2006 je situácia Slovenskej reprezentácie v zahraničí na takej úrovni, že každá naša zastupiteľská misia je odsúdená na mediálne bičovanie. Ranné kávy diplomatov sú trpké, lebo dokola čítajú, že nacionalista a rasista Slota, fantóm Mečiar a populista Fico sú na Slovensku pri moci. Nech ste partizánom akejkoľvek strany, to je fakt! Cudzinec si tak vytvára obraz a náš zástupca má od základov prvý problém : ako očistiť, vyvrátiť a urobiť dobrý obraz Slovensku ?

     A práve tento fakt zatieni úplne skutočnú realitu slovensko-maďarských vzťahov. Nedávno som počas pracovnej cesty v Paríži a v Nantes stretol francúzskych i anglických politikov a diplomatov. Dvaja z nich pracovali dlhšie na Slovensku. Priznali sa mi, že mali telefonáty z ich ministerstiev, aby sa vyjadrili k našim vzťahom s Maďarmi. Obaja podčiarkli prívetivý esprit Slovákov, ich pacifickosť a skôr zacielili na „pleasure“ odmietania à la hongroise. Obaja to pocítili, keď chceli prísť úctivo s kvetmi počas jedného sviatku a maďarská strana ich odmietla...lebo pôsobili na Slovensku...

      Intenzívnejšie, nie so zaspatými kádrami vyslanými blízkymi alebo vzdialenými rodinnými príslušníkmi na čele politickej moci, sa musia naše zastupiteľské misie v zahraničí prebudiť...

     Pokrok už bude, keď ani doma ani vonku nebudú driemať na klávesnici, prípadne analyzovať fotokopírku pol roka, kým zahraničná tlač pitve Slováka...nespravodlivo, nemiestne a neprimerane...i našou vinou!

 

 

Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
Commenter cet article